Lubicie kiełki???
Kiełki są jednym z najzdrowszych produktów które można samodzielnie wyhodować w domu w kiełkownicy, na sitku, gazie czy liglinie.
nasiona posiadają pełen zestaw witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych i białek a także kwasy omega -3 i omega -6
nie zawierają żadnych substancji toksycznych – nie zdążyły ich jeszcze wchłonąć z gleby ani powietrza
Są o wiele mniej kaloryczne od samych nasion i dojrzałej rośliny.
Poszczególne kiełki różnią się między sobą.
Kiełki lucerny są źródłem fitoestrogenów- hormonów roślinnych które w naturalnych sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy.
kiełki brokuła zawierają sulforafan który pomaga zapobiegać rozwojowi raka a także związki zwalczające szczepy bakterii Helicobacter Pylori.
Kiełki koniczyny wzmacniają system nerwowy i poprawiają trawienie
Kiełki owsa wpływają korzystnie na płodność o regulują prace tarczycy
Kiełki rzeżuchy są ważnym elementem diet oczyszczających stosowanych wiosną
Opracowała:
Roksana Kawka