Szakszuka
Składniki:
dwa jajka
masło klarowane
3 pomidory
1 duży ząbek czosnku
1/4 cebuli
młoda kapusta (drobno poszatkować)
koperek i/lub szczypiorek
sól kłodawska, pieprz
ulubione przyprawy (np. oregano, pieprz cayenne
koperek i/lub szczypiorek
sól kłodawska, pieprz
ulubione przyprawy (np. oregano, bazylia, pieprz cayenne…)
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić w kosteczkę.
- Na niedużej patelni (około 20 cm średnicy) roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć.
- Pomidory i kapustę włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Wymieszać i i smażyć na większym ogniu przez około 6 minut. Nie mieszać podczas smażenia bo zrobi się papka.
- Do podsmażonych pomidorów i kapusty wbić jajka, doprawić solą. Przykryć patelnię i gotować przez około 3 minuty albo do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać posypane koperkiem, szczypiorkiem.
Smacznego!
Opracowała: Alina Wieloch