Szakszuka

Składniki:

 dwa jajka

masło klarowane

3 pomidory

1 duży ząbek czosnku

1/4 cebuli

młoda kapusta (drobno poszatkować)

koperek i/lub szczypiorek

sól kłodawska, pieprz

ulubione przyprawy (np. oregano, pieprz cayenne

koperek i/lub szczypiorek

sól kłodawska, pieprz

ulubione przyprawy (np. oregano, bazylia, pieprz cayenne…)

 

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić w kosteczkę.
  2. Na niedużej patelni (około 20 cm średnicy) roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć.
  3. Pomidory i kapustę włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Wymieszać i i smażyć na większym ogniu przez około 6 minut. Nie mieszać podczas smażenia bo zrobi się papka.
  4. Do podsmażonych pomidorów i kapusty wbić jajka, doprawić solą. Przykryć patelnię i gotować przez około 3 minuty albo do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać posypane koperkiem, szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 

 

 

Opracowała: Alina Wieloch