Sezon na zbiory kwiatów czarnego bzu w pełni. Zawierają one flawonoidy (rutozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu), kwasy fenolowe (kawowy, ferulowy, chlorogenowy i ich glikozydy), olejek eteryczny, garbniki (niewiele a jednak) i śluz.
Działanie:
Kwiaty działają moczopędnie i napotnie oraz zwiększają elastyczność, a zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych (rutozyd).
Stosowane zewnętrznie (np. do płukania gardła), działają przeciwzapalnie. Mają działanie przede wszystkim napotne, delikatnie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, odtruwające.
Wino z kwiatów czarnego bzu:
– 2 szklanki świeżych lub 1 szklanka suszonych kwiatów,
– 1 litr wina białego,
– 1 łyżka soku z cytryny.
Wszystkie składniki połączyć i odstawić na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie przefiltrować i pić leczniczo na złagodzenie przeziębienia czy gorączki.
Olej z kwiatów bzu:
1. Do butelki wsypać świeże kwiaty i zalać oliwą z oliwek.
2. Pozostawić na 3 tygodnie.
3. Potem przecedzić i trzymać w lodówce.
4. Stosować na dolegliwości układu pokarmowego.
Napary i odwary z kwiatów bzu czarnego wspomogą wydalanie potu podczas seansu saunowego, zaś inhalacje pomogą przy nieżytach dróg oddechowych.
Opracowała: Roksana Kawka