Spód:

3 całe jajka

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki masła 82%

Erytrol (według uznania)

Cynamon (według uznania)

1 szklanka maki kokosowej

 

 

Krem:

330ml śmietany 30%

250g serka mascarpone

 

Masło wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy, troszkę studzimy dodajemy jajka, erytrol, cynamon. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę kokosową i miksujemy dalej, aż powstanie gęste ciasto. Rozkładamy je na spodzie tarty (bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 28cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 12 minut na termoobiegu, spirala górna i dolna. Po wyjęciu można nakładać krem.

 

Ubij śmietanę 30% na sztywno dodaj mascarpone miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż na tartę i udekoruj ulubionymi nisko-węglowodanowymi owocami.

 

Życzę smacznego!

 

Autor: Paulina