Proporcje i Składniki:

  • Na 1kg świeżej kapusty

  • 2 litry wody

  • 1 łyżka soli kamiennej, nieoczyszczonej.

Wykonanie:

Przepuszczamy wodę z kranu przez filtr.

Wlewamy wodę do słoika lub wiaderka i dodajemy soli. Szatkujemy kapustę na mniejsze części i wrzucamy do wody. Bierzemy blender i bardzo dokładnie blendujemy. Kapusta ta ma być do picia, a nie do jedzenia. Następnie przykrywamy gazą lub denkiem i ostawiamy najlepiej w ciemne miejsce, dwa do trzech razy dziennie dokładnie mieszając. Średnio po 3/5 dniach nasz wywar jest już gotowy do picia. Poznamy po tym, że woda będzie na górze, a nie jak na początku na dole słoika. Czyli kapusta na dole, woda na górze. Wtedy nasz probiotyczny napój jest już gotowy. Można przelać do mniejszych słoików i trzymać w lodówce. Konieczny zabieg w upalne dni.

Dawkowanie:

3 x dzień po pół szklanki przez minimum 6 miesięcy. Można mieszać z przefiltrowaną wodą, jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku.

Jeśli występuje rozwolnienie lub wzdęcia zmniejszyć do 1 kieliszka lub nawet do pół kieliszka i poninformować mnie o tym – powiem co dalej.

Uwaga:

Koniecznie kupujemy jak najmniejszą główkę kapusty. Jeśli chcemy przygotować więcej wywaru kupujemy 2 małe główki nie jedną dużą. Duża kapusta nie chce się kisić tylko się psuje.

Do kolejnych porcji dobrze jest dodać szklankę już gotowego zakwasu.

Chronić przed muchami. Kochają ten zapach i wystarczy chwila nieuwagi i robaczki gotowe 🙂