Proporcje i Składniki:

  • Na 1kg świeżej kapusty

  • 2 litry wody (wody zawsze 2x tyle co kapusty. Woda musi zakrywać całą kapustę.

  • 1 łyżka soli kamiennej, nieoczyszczonej. Najlepsza sól kłodawska

 

Wykonanie:

Szatkujemy świeżą kapustę. Wrzucamy do szklanego słoika. Zalewamy wodą z kranu i ozonujemy wszystko przez około 10 minut.

Warunek konieczny, aby kapusta była zawsze smaczna i zdrowa.

Po ozonowaniu solimy (ja daję na 5 litrowy słoik czubatą łyżkę soli kłodawskiej) i bardzo dokładnie wszystko blendujemy.

Kapusta dzięki temu będzie do picia, a nie do jedzenia. Następnie przykrywamy gazą lub denkiem i ostawiamy najlepiej w ciemne miejsce, dwa do trzech razy dziennie dokładnie mieszając. Chronić też trzeba przed muchami, dlatego dobrze jest przykryć słoik jakimś ręcznikiem czy kocem.

Średnio po 5 dniach nasz wywar jest już gotowy do picia. Poznamy po tym, że woda będzie na górze, a nie jak na początku na dole słoika. Czyli kapusta na dole, woda na górze. Wtedy nasz probiotyczny napój jest już gotowy. Można przelać do mniejszych słoików i trzymać w lodówce. Konieczny zabieg w upalne dni.

Dawkowanie:

2 x dzień po pół szklanki przez minimum 6 miesięcy. Można mieszać z czystą ozonowaną wodą, jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku.

Jeśli występuje rozwolnienie lub wzdęcia zmniejszyć do 1 kieliszka lub nawet do pół kieliszka i poinformować mnie o tym – powiem co dalej.