Rozgrzewająca zupa dyniowa.
Dynia podobnie jak ogórek, kabaczek, melon i arbuz należy do roślin dyniowatych. W okresie jesienno-zimowym jest dostępna wszędzie nie tylko ze względu jako symbol Halloween. Tą łatwą w przechowywaniu rośliną możemy się cieszyć całą zimę. Pozostawiona w spiżarni jest w stanie przetrwać tam parę miesięcy.
Właściwości:
Miąższ z dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów w tym cynku, wapnia, selenu potasu, witamin C, A ,E i niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witaminy B9). Zawiera tez dużo białka i błonnika. Ma niewielką ilość węglowodanów dlatego śmiało możemy ją spożywać. Szczególnie cenne są duże ilości cynku który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn zapobiegając zapaleniu i przerostowi prostaty. Jest lekkostrawna, wpływa na spadek glukozy we krwi zapobiegając cukrzycy. Jej działanie moczopędne znajduje zastosowanie również w leczeniu chorób nerek. A zawarty w niej beta karoten łagodzi procesy zapalne i ogranicza objawy grypy i przeziębienia. Zawiera również kukurbityne, która działa porażająco na układ nerwowy pasożytów. Swoim zastosowaniem może niweczyć choroby pasożytnicze. Należy jednak pamiętać, że dynia zawiera w sobie szkodliwe dla nas lektyny. Przy chorobach autoimmunizacyjnych czy zespole jelita przesiąkliwego mogą być przyczyną wielu schorzeń i dolegliwości. Znajdują się one jednak na szczęście tylko w skórce i pestkach. Skóra jest więc do obrania, a pestki można będzie zjeść, ale należałoby je najpierw sfermentować lub wykiełkować. Pomysły na to podam przy innej okazji.. Natomiast środek dyni jest pełen zdrowotnych niespodzianek 😊
Przygotowanie:
Do przygotowania każdej z zup potrzebujemy bazy w postaci zupy mocy.
Do przygotowanego wcześniej wywaru wrzucamy marchewkę i pokrojona w kostkę dynie. Dla mnie najlepsza konsystencja zupy kremu jest wtedy gdy dynia w niewielkim stopniu wystaje poza poziom wywaru. Gotujemy do miękkości i miksujemy. Przyprawiamy solą i ulubionymi przyprawami. Dynia fajnie komponuje się z curry i imbirem.
Roksana Kawka