Komu z nas nie cieknie ślinka na widok ciasta czekoladowego? Przepisów jest wiele…. Ale jak znaleźć taki który będzie nie tylko pyszny ale i zdrowy… hym…. a do tego szybki w wykonaniu i bez pieczenia? Mnie udaje się to zrobić z zaledwie z kilku składników, które zawsze powinny być w domu.
Ale zacznijmy od początku.
Czego będziemy potrzebować:
200 g masła klarowanego
200 ml mleka kokosowego
200 g np. słonecznika, orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów
100 g maki kokosowej
30 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku razem z mlekiem, kakao i miodem. Zdjąć z ognia, dosypać wybrane zmiksowane na średnią grubość orzechy lub pestki. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być tak gęsta, że łyżka w masie prawie stoi. Przenieść do foremki. Wstawić na noc do lodówki lub na 2 godz do zamrażalki.
Roksana Kawka