Składniki:

  • 1,5 banana (im bardziej dojrzały, tym lepiej)
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 70 ml rozpuszczonego masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 85 g mąki z orzechów tygrysich
  • 40 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki ksylitolu lub 1,5 łyżki „cukru” kwiatowo-ziołowego
  • ½ łyżeczki zmielonej wanilii
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 90% (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni w opcji grzania „góra-dół”
  2. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  3. Rozpuszczamy masło klarowane i czekamy aż trochę wystygnie (nie powinno być gorące)
  4. Do masła dodajemy jajko i dokładnie miksujemy za pomocą miksera.
  5. Do powstałej masy dodajemy ksylitol lub „cukier” kwiatowo-ziołowy, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, zmieloną wanilię oraz mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ciągle mieszając dodajemy uprzednio rozgniecionego banana.
  7. Ciasto przekładamy do foremek, dekorujemy każdą babeczkę kostką czekolady (opcjonalnie), a następnie pieczemy przez 20 minut.