Sycący krem z dyni
 Składniki:
Składniki:

 1 szt. Dyni hokkaido
 1 szt. Dyni hokkaido
 1 szt. Cebuli
 1 szt. Cebuli
 2 łyżki masła klarowanego
 2 łyżki masła klarowanego
 4 ząbki czosnku
 4 ząbki czosnku
 5-6 szklanek bulionu „zupa mocy”
 5-6 szklanek bulionu „zupa mocy”
 500 ml mleka kokosowego RealThai
 500 ml mleka kokosowego RealThai
 łyżeczka kurkumy
 łyżeczka kurkumy
 3 łyżeczki przyprawy curry
 3 łyżeczki przyprawy curry
 łyżeczka papryki (może być ostra lub słodka)
 łyżeczka papryki (może być ostra lub słodka)
 łyżeczka rozmarynu
 łyżeczka rozmarynu
 łyżeczka bazylii
 łyżeczka bazylii
 łyżeczka imbiru
 łyżeczka imbiru
 sól (do smaku)
 sól (do smaku)
 pieprz (do smaku)
 pieprz (do smaku)
 świeża bazylia lub pietruszka (opcjonalnie do przyozdobienia)
 świeża bazylia lub pietruszka (opcjonalnie do przyozdobienia)
 Wykonanie:
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni w opcji termoobiegu. Dynię obierz i pozbądź się wnętrza z pestkami. Tak przygotowaną pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki ułóż na blaszce/naczyniu żaroodpornym. Możesz użyć papieru do pieczenia. Dodaj masło klarowane oraz obraną i pokrojona cebulę. Dopraw solą oraz dodaj rozmaryn i bazylię. Dynię piecz 25 – 30 minut do miękkości. Czas pieczenia uzależniony jest m.in. od wielkości kawałków dyni.
Upieczoną dynię przekładamy do garnuszka, dodając do niej wywar z zupy mocy, sprasowany czosnek, kurkumę, curry, imbirem i paprykę. Całość blenduj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodaj mleko kokosowe i (jeśli to konieczne) dopraw solą i pieprzem.
 Smacznego!
Smacznego!

