Orzechowo-marchewkowe ciasto [PRZEPIS]
220 g drobno tartej marchewki
130 g ekologicznych wiórek kokosowych
4 średnie jajka od szczęśliwej kurki
50 g mąki mielonych migdałów
100 g erytrytolu
70 g orzechów włoskich
50-60ml oleju kokosowego w formie płynnej
Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu (lub innych przypraw korzennych, które lubicie)
Szczypta soli kłodawskiej lub super soli
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Pół łyżeczki soku z cytryny
Polewa:
Dobrej jakości, tłuste mleko kokosowe
2 łyżeczki soku z cytryny
30-40 g erytrytolu
1. Wiórki kokosowe umieść w blenderze i dokładnie zblenduj.
2. Dodaj migdały sól, sodę, przyprawy korzenne i ponownie blenduj do połączenia składników
3. Do uzyskanej mieszanki dodaj jajka, erytrytol, olej kokosowy i sok z cytryny. Całość zmiksuj za pomocą miksera.
4. Dodaj marchew (trochę zostaw na później, posłuży jako dekoracja)
5. Posiekaj orzechy włoskie, a następnie również je dodaj (tak jak wyżej, możesz zostawić ok pół garści aby posłużyły na koniec jako dekoracja)
6. Całość wymieszaj, najlepiej przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
8. Blachę (u nas okrągła) wyłóż papierem do pieczenia i umieść ciasto.
9. Do nagrzanego piekarnika włóż blachę i piecz przez około 30-40 minut (do tzw suchego patyczka), sprawdzając co jakiś czas.
Gdy ciasto przestygnie opcjonalnie można zrobić polewę:
1. Otwieramy mleko kokosowe i zgarniamy tylko jego stałą część (śmietankę kokosową), umieszczamy ją w garnuszku
2. Dodajemy sok z cytryny oraz erytrytol
3. Całość energicznie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
4. Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka, można dodać trochę wiórków kokosowych.
Polewę wykładamy na ciasto, posypujemy orzechami oraz tartą marchewką i szczyptą cynamonu. Gotowe