Pstrąg z masłem czosnkowym:
Składniki:
Pstrąg
Masło klarowane
Natka pietruszki
Czosnek
Pomidorki koktajlowe
Cytryna
Przyprawy
Przygotowanie:
Masło czosnkowe
Kilka łyżeczek masła przekładamy do miseczki.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobna kosteczkę. Do masła dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawy np. tymianek i rozmaryn.
Wszystko razem mieszamy i odkładamy na bok.
Pstrąg
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Wypatroszona rybę, nacinamy nożem w poprzek tworząc kieszonki. Do środka wkładamy cześć masła czosnkowego, rozcieramy je dokładnie wewnątrz ryby. Resztę masła wkładamy w kieszonki za pomocą łyżeczki. Do środka wkładamy kilka gałązek natki pietruszki oraz kilka pomidorków koktajlowych.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rybę i pomidorki. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu rybę skropić cytryną 😋.
Przepis przygotowała:
Zuzanna Nowak