Składniki:
- 1,5 banana (im bardziej dojrzały, tym lepiej)
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 70 ml rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 85 g mąki z orzechów tygrysich
- 40 g mąki kokosowej
- 2 łyżki ksylitolu lub 1,5 łyżki „cukru” kwiatowo-ziołowego
- ½ łyżeczki zmielonej wanilii
- Kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 90% (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni w opcji grzania „góra-dół”
- Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Rozpuszczamy masło klarowane i czekamy aż trochę wystygnie (nie powinno być gorące)
- Do masła dodajemy jajko i dokładnie miksujemy za pomocą miksera.
- Do powstałej masy dodajemy ksylitol lub „cukier” kwiatowo-ziołowy, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, zmieloną wanilię oraz mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciągle mieszając dodajemy uprzednio rozgniecionego banana.
- Ciasto przekładamy do foremek, dekorujemy każdą babeczkę kostką czekolady (opcjonalnie), a następnie pieczemy przez 20 minut.