Jagodzianka
Składniki:
6 średnich jajek
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
świeże borówki lub jagody
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 ºC (termoobieg).
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać wraz z miodem przez ok. 10 minut przy użyciu miksera.
Cały czas ubijając dodać olej i żółtka.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników.
Ciasto o konsystencji budyniu przelać do przygotowanej formy, na górę posypać borówkami/jagodami i piec 25-30 minut.
Smacznego!
Opracowała: Karolina Nowrot