Jagodzianka

 

 

Składniki:

6 średnich jajek

½ szklanki mąki kokosowej

¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

świeże borówki lub jagody

 

 

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 ºC (termoobieg).

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać wraz z miodem przez ok. 10 minut przy użyciu miksera.

Cały czas ubijając dodać olej i żółtka.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników.

Ciasto o konsystencji budyniu przelać do przygotowanej formy, na górę posypać borówkami/jagodami i piec 25-30 minut.

 

Smacznego!

 

 

Opracowała: Karolina Nowrot