Jajeczne „guacamole”
3 jajka
Jedno dojrzałe avocado
Łyżeczka soku z limonki
1/3 czerwonej papryki pozbawionej skóry i pestek*
½ niewielkiej czerwonej cebuli
Łyżeczka oliwy
Ząbek czosnku
Sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
1. Awokado obieramy, kroimy, a następnie pozbawiamy pestki.
2. Jajka oraz awokado umieszczamy w miseczce i rozgniatamy oba składniki widelcem.
3. Obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. dodając sól, pieprz, oliwę i sok z limonki.
4. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
*Aby łatwiej było zdjąć skórkę z papryki wartą ją wcześniej włożyć do piekarnika, bądź ugrillować.
Smacznego