Jajeczne „guacamole”

 

3 jajka

Jedno dojrzałe avocado

Łyżeczka soku z limonki

1/3 czerwonej papryki pozbawionej skóry i pestek*

½ niewielkiej czerwonej cebuli

Łyżeczka oliwy

Ząbek czosnku

Sól i pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.

1. Awokado obieramy, kroimy, a następnie pozbawiamy pestki.

2. Jajka oraz awokado umieszczamy w miseczce i rozgniatamy oba składniki widelcem.

3. Obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. dodając sól, pieprz, oliwę i sok z limonki.

4. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.

 

*Aby łatwiej było zdjąć skórkę z papryki wartą ją wcześniej włożyć do piekarnika, bądź ugrillować.

Smacznego