Jeśli interesuje Was tematyka związana z kiełkowaniem – zapraszamy do obejrzenia nowego filmu.

Lektyny, czyli toksyczne białka występują w różnego rodzaju produktach spożywczych. W dużym uproszeniu, do ich źródeł możemy zaliczyć m.in.: pomidory, paprykę oraz nasiona. Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie lektyn może doprowadzić do powstania chorób autoimmunologicznych takich jak:

cukrzycy typu 1;

zespołu nieszczelnego jelita;

choroby Leśniowskiego-Crohna;

zapalenia stawów;

Hashimoto czy innych problemów z tarczycą.

Aby pozbyć się lektyn oraz innych szkodliwych substancji z nasion słonecznika oraz pestek dyni proponujemy kiełkowanie.

**UWAGA! Podczas ozonowania zarówno obranych nasion słonecznika jak i pestek dyni na powierzchni wody pojawią się szare łuski. Łuski te po ozonowaniu należy zebrać sitem i wyrzucić.