Spód:
3 całe jajka
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła klarowanego
Erytrol (według uznania)
Cynamon (według uznania)
1 szklanka maki kokosowej
Krem:
330ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
Masło wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy, troszkę studzimy dodajemy jajka, erytrol, cynamon. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę kokosową i miksujemy dalej, aż powstanie gęste ciasto. Rozkładamy je na spodzie tarty (bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 28cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 12 minut na termoobiegu, spirala górna i dolna. Po wyjęciu można nakładać krem.
Ubij śmietanę 30% na sztywno dodaj mascarpone miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż na tartę i udekoruj ulubionymi nisko-węglowodanowymi owocami.
Życzę smacznego!
Autor: Paulina
Przepis zawiera niestety śmietanę, a więc kazeinę i laktozę.
Dlatego przy wielu dolegliwościach niestety opcja z kremem na dany moment nie będzie wskazana.