KWAS BOŁOTOWA z jaskółczego ziela
Co to takiego?
To sfermentowany napój na bazie wody, śmietany i glistnika jaskółczego ziela opracowany przez Borysa Bołotowa. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego i szczególne enzymy stymulują procesy regeneracyjne, naprawcze na poziomie komórkowym.
Wskazania i zalecenia:
Dzięki tej miksturze następuje szybsza wymiana komórek w miejsce w których powstają nowe zdrowe. A wiec organizm szybciej się odmładza. Widać to po lepszym stanie skóry i zwiększonej odporności. Kwas oczyszcza układ pokarmowy i odbudowuje florę bakteryjną. Ustępuje katar, kaszel, zapalenia zatok czy oskrzeli.
Przepis
Wlać wodę do dużego słoja min 5 litrowego, rozpuścić w niej 1,5 szklanki cukru dodać 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany. Ważne: Z zakupionej śmietany kwas nie wyjdzie. Jeśli będziecie mieli problem z dostaniem takiej śmietany to można zaopatrzyć się w mleko od krowy lub kozy. Takie mleko przelewamy do szklanej miski i w temperaturze pokojowej po 2 dniach taka kwaśna śmietana się utworzy na górze. Pamiętajmy ze nie trzeba jej dużo. Wystarcza dwie łyżki. Półtorej szklanki rozdrobnionego ziela ( najlepiej świeżego ale może być suszone) umieszczamy na sterylnej gazie, obciążamy 2 szklanymi kieliszkami i zawiązujemy. Przygotowaną paczuszkę umieszczamy w słoju. Zawsze powinna ona znajdować się na dnie słoja. Słoik przykryć gazą i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten okres codziennie mieszać kwas drewnianą łyżką. Powstałe podczas fermentacji gazy mogą sprawiać ze paczuszka będzie wypływać dlatego trzeba dociskać ją by gazy się wydobyły.
Po 10 dniach należy zacząć zbierać powstający jasny kożuszek a po 2 tygodniach będzie gotowy do spożycia. Dobrze zrobiony i prawidłowo zafermentowany napój ma żółtawą barwę, owocowy zapach i kwaśno- słodki smak. Lekko gazuje i jest pyszny. Odlewamy litr (który schowany w lodówce będziemy stosować) a uzupełniając go dodajemy pół szklanki cukru. Po 3 dniach znowu będziemy mogli odlać litr dodając znowu litr słodzonej wody. Taka czynność możemy powtórzyć 3 krotnie.
Stosowanie:
Przez 14 dni 100 ml 3 razy dziennie (4,2 litry). Kolejne 30 dni 100ml raz dziennie (3 litry). A wiec w kuracji zużywamy cały 5 litrowy słój (5 litrów i 3 dolewki). Po 3 dniach od ostatniej dolewki należy produkt przecedzić i ostatnie 3 litry schować do lodówki gdyż przetrzymany zbyt długo w cieple wytworzy się ocet.
Roksana Kawka