Lekka pianka z musem truskawkowo-miętowym

Ekspresowy przepis na deser, który sprawdzi się w upalne dni 😉.

Składniki na 2 porcje:
Mleczko kokosowe 400g
Truskawki 2 garści
Żelatyna 4 łyżeczki
Sok z cytryny 1łyżka
Mięta

Przygotowanie:
BIAŁA MASA:
Mleczko kokosowe przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Do miski wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny zalewamy łyżką gorącej wody.
Dokładnie mieszamy, do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie wlewamy żelatynę do napowietrzonej masy z mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do słoiczków pod kątem, tworząc skos. Słoiczki można umieścić w silikonowej formie do pieczenia babeczek lub w misce. Wkładamy do zamrażarki na godzinę.


MUS:
Truskawki, sok z cytryny i liście mięty umieszczamy w wysokim naczyniu. Wszystko blendujemy na gładką masę. Żelatynę przygotowujemy tak samo jak do białej masy.
Wylewamy mus truskawkowo-miętowy na wierzch. Deser schłodzić na godzinę w lodowce.

 

Smacznego!

 

Przepis przygotowała:

 

Zuzanna Nowak