Składniki:

Mleko kokosowe 500ml

Truskawki 250g

Jagody 250g

Opcjonalnie erytrytol, ksylitol

 

Wykonanie :

  1. Mleko kokosowe przelej do miski i wymieszaj mikserem (opcjonalnie można dodać sproszkowany erytrytol, ksylitol). Masę podziel na dwie równe części.
  2. Truskawki i jagody zblenduj w osobnych naczyniach.  Do jednej części masy dodaj rozdrobnione truskawki, do drugiej części dodaj zblendowane jagody. Wymieszaj i przelej do foremek, pojemników ( najlepiej zamykanych by lody nie smakowały innymi produktami  znajdującymi się w zamrażalce)
  3. Wstaw do lodówki na ok 4 godziny.

 

Do powstałej masy z mleczka kokosowego i słodzika, można dodawać różne składniki, np

Kakao – lody kakaowe

Maliny  – malinowe

Kokos – kokosowe

 

Jeśli używasz zamrożonych owoców użyj tylko gęstej części mleka kokosowego – lody będą bardziej kremowe.

Smacznego!

 

 

 

 

Opracowała: Alina Wieloch