Składniki:
Mleko kokosowe 500ml
Truskawki 250g
Jagody 250g
Opcjonalnie erytrytol, ksylitol
Wykonanie :
- Mleko kokosowe przelej do miski i wymieszaj mikserem (opcjonalnie można dodać sproszkowany erytrytol, ksylitol). Masę podziel na dwie równe części.
- Truskawki i jagody zblenduj w osobnych naczyniach. Do jednej części masy dodaj rozdrobnione truskawki, do drugiej części dodaj zblendowane jagody. Wymieszaj i przelej do foremek, pojemników ( najlepiej zamykanych by lody nie smakowały innymi produktami znajdującymi się w zamrażalce)
- Wstaw do lodówki na ok 4 godziny.
Do powstałej masy z mleczka kokosowego i słodzika, można dodawać różne składniki, np
Kakao – lody kakaowe
Maliny – malinowe
Kokos – kokosowe
Jeśli używasz zamrożonych owoców użyj tylko gęstej części mleka kokosowego – lody będą bardziej kremowe.
Smacznego!
Opracowała: Alina Wieloch