Maślano – kokosowe ciasteczka
Składniki:
200g masła klarowanego, zimnego
200g mąki kokosowej
2 żółtka
Słodzik wedle uznania (erytrytol/ksylitol)
Wykonanie:
- Przesiej mąkę kokosową przez sitko do miski. Dodaj wybrany słodzik i wymieszaj suche składniki razem.
- Posiekaj masło klarowane na kawałki i wyłóż na stolnicę, wysyp suche składniki z miski i dodaj 2 żółtka jaj. Ugniataj rękoma do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
- Ciasto uformuj w kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na wysokość ok 5mm. Wycinaj foremkami ulubione kształty albo nierozwałkowane ciasto uformuj w kuleczki, następnie układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piecz w piekarniku ok 7 minut, funkcja góra -dół.
Smacznego !
Opracowała: Alina Wieloch