Maślano – kokosowe ciasteczka

Składniki:

200g masła klarowanego, zimnego

200g mąki kokosowej

2 żółtka

Słodzik wedle uznania (erytrytol/ksylitol)

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę kokosową przez sitko do miski. Dodaj wybrany słodzik i wymieszaj suche składniki razem.
  2. Posiekaj masło klarowane na kawałki i wyłóż na stolnicę, wysyp suche składniki z miski i dodaj 2 żółtka jaj. Ugniataj rękoma do momentu całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
  3. Ciasto uformuj w kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na wysokość ok 5mm. Wycinaj foremkami ulubione kształty albo nierozwałkowane ciasto uformuj w kuleczki, następnie układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Piecz w piekarniku ok 7 minut, funkcja góra -dół.

 

Smacznego !

 

Opracowała: Alina Wieloch