Przepis na “nutellę” z awokado w wersji LCHF
Składniki:
1 awokado (musi być bardzo dojrzałe, miękkie)
30 g ekologicznego gorzkiego kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
erytrytol/ksylitol/fit cukier kwiatowo-ziołowy
garść orzechów laskowych (opcjonalnie)
ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie)
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wrzucić do miksera/blendera. Dodać kakao, olej kokosowy, słodzidło (ilość wedle uznania), wanilię. Całość krótko zmiksować do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Orzechy laskowe umieścić w jutowym woreczku/ścierce kuchennej i rozbić ręcznym tłuczkiem na drobniejsze kawałki. Uzyskane w ten sposób orzechy dodać do powstałej wcześniej, czekoladowej masy i ręcznie zamieszać. Uzyskany krem można przenieść do słoiczka i dać do lodówki.
Smacznego!