Przepis na “nutellę” z awokado w wersji LCHF

 

Składniki:

1 awokado (musi być bardzo dojrzałe, miękkie)

30 g ekologicznego gorzkiego kakao

1 łyżeczka oleju kokosowego

erytrytol/ksylitol/fit cukier kwiatowo-ziołowy

garść orzechów laskowych (opcjonalnie)

ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie)

 

Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wrzucić do miksera/blendera. Dodać kakao, olej kokosowy, słodzidło (ilość wedle uznania), wanilię. Całość krótko zmiksować do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Orzechy laskowe umieścić w jutowym woreczku/ścierce kuchennej i rozbić ręcznym tłuczkiem na drobniejsze kawałki. Uzyskane w ten sposób orzechy dodać do powstałej wcześniej, czekoladowej masy i ręcznie zamieszać. Uzyskany krem można przenieść do słoiczka i dać do lodówki.

 

Smacznego!