Panna cotta z malinami
Składniki:
500 ml mleka kokosowego
1,5 łyżki erytrytolu
3 łyżeczki żelatyny albo 3 łyżeczki agaru
200g malin (można zastąpić innymi owocami np., truskawkami)
Wykonanie:
Panna cotta
Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody. Do gorącego mleka należy dodać żelatynę i erytrytol. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się dodanych składników, zdjąć z ognia i przelać do salaterek (ja wykorzystałam małe szklanki), jak przestygną włożyć do lodówki na ok godzinę.
Sos malinowy:
Maliny należy przełożyć do garnuszka i posypać erytrytolem. Kiedy puszczą sok zacznij je podgrzewać. Pulpę przełóż na sitko, odciśnij sok a następnie przelej go z powrotem do garnuszka. W wersji dla zabieganych pomijamy odciśniecie i redukujemy sos do zgęstnienia. Sos malinowy przestudzić, przełożyć na panna cottę i wstawić na kolejną godzinkę do lodówki.
Smacznego 😊
Opracowała: Alina Wieloch