Panna cotta z malinami

 

Składniki:

500 ml mleka kokosowego

1,5 łyżki erytrytolu

3 łyżeczki żelatyny albo 3 łyżeczki agaru

200g malin (można zastąpić innymi owocami np., truskawkami)

 

Wykonanie:

Panna cotta

Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody. Do gorącego mleka należy dodać żelatynę i erytrytol. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się dodanych składników, zdjąć z ognia i przelać do salaterek (ja wykorzystałam małe szklanki), jak przestygną włożyć do lodówki na ok godzinę.

Sos malinowy:

Maliny należy przełożyć do garnuszka i posypać erytrytolem. Kiedy puszczą sok zacznij je podgrzewać. Pulpę przełóż na sitko, odciśnij sok a następnie przelej go z powrotem do garnuszka. W wersji dla zabieganych pomijamy odciśniecie i redukujemy sos do zgęstnienia. Sos malinowy przestudzić, przełożyć na panna cottę  i wstawić na kolejną godzinkę do lodówki.

Smacznego 😊

 

 

 

Opracowała: Alina Wieloch