Pieczona dynia z dipem kokosowo-czosnkowym

 

Składniki:

dynia hokkaido 1 szt.

masło klarowane 2 łyżki

tymianek świeży

oregano suszone

sól kłodawska/super sól

pieprz ziołowy

suszony imbir

łuskane ziarna słonecznika (opcjonalnie)

 

Dynię obrać i usunąć nasiona, następnie pokroić na w miarę równe ćwiartki. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, dodać masło klarowane, świeży tymianek, oregano, sól, imbir i pieprz do smaku (wedle upodobań). Całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 25 minut (co jakiś czas sprawdzając czy dynia zmiękła, nie dopuścić do przypalenia). Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu, opcjonalnie posypać ziarnami słonecznika.

 

Składniki na dip:

śmietanka kokosowa (górna część mleczka kokosowego) 2-3 łyżki

 ząbki czosnku 3-4 szt.

 sól kłodawska/super sól

 pieprz

 

Ostrożnie otworzyć opakowane mleczka kokosowego (nie wstrząsać ani nie mieszać) i za pomocą łyżki zgarnąć górną część mleczka (tzw. Śmietankę kokosową). śmietankę umieścić w małej misce. Ząbki czosnku obrać i zgnieść praską. Oba składniki połączyć, dodając sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

 

 

Smacznego!