Placuszki „wspomnienie lata”
Składniki na masę:
2 jajka
250 ml mleka migdałowego lub kokosowego
350 g mąki z orzechów tygrysich
cynamon do smaku (ilość wedle uznania)
Do smażenia:
masło klarowane
Mus owocowy:
150 g mrożonych owoców jagodowych (jagody, jeżyny, truskawki…)
Przygotowanie:
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy mleko (do wyboru: migdałowe lub kokosowe – wedle upodobań) i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę z cynamonem. Aby całość dobrze się połączyła, używamy w tym celu miksera.
Na rozgrzaną patelnie dajemy masło klarowane. Gdy naczynie jest już odpowiednie podgrzane, a masło roztopione, wlewamy ostrożnie masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Jeśli jest taka potrzeba – dodajemy jeszcze masła.
Mąka z orzechów tygrysich ma słodkawy smak, zatem nie musimy dodawać już niczego słodzącego.
Przygotowanie musu:
Mrożone owoce rozgrzewamy na patelni od czasu do czasu mieszając. Aby zabezpieczyć się p0rzed przywieraniem dodajemy łyżeczkę masła klarowanego. Gdy z owoców zacznie robić się gęsty mus to oznacza, że można już dekorować nimi placuszki.
Smacznego!