Keto karkówka w kapuście kiszonej
SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
2 średniej wielkości cebule
1 kg kapusty kiszonej
3 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę (sztuka mięsa w całości) ponacinaj na plastry w sposób aby mięso nie było przecięte do końca. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj mięso przyprawami, czosnkiem oraz smalcem. Cebulę pokrój w plastry i ułóż między plastry mięsa. Mięso wstaw do lodówki na całą noc.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż część kapusty kiszonej, następnie włóż mięso i na sam wierzch znów kapustę, przykrywając nią mięso ze wszystkich stron. Naczynie do zapiekania przykryć i piec w 180 °C przez 2-2,5h.
.
.
.
.
.
.
.
Przepis przygotowała:
Agnieszka Kaszuba – Czana