Pstrąg z masłem czosnkowym:

 Składniki:

Pstrąg
Masło klarowane
Natka pietruszki
Czosnek
Pomidorki koktajlowe
Cytryna
Przyprawy


Przygotowanie:


Masło czosnkowe
Kilka łyżeczek masła przekładamy do miseczki.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobna kosteczkę. Do masła dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawy np. tymianek i rozmaryn.
Wszystko razem mieszamy i odkładamy na bok.


Pstrąg 
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Wypatroszona rybę, nacinamy nożem w poprzek tworząc kieszonki. Do środka wkładamy cześć masła czosnkowego, rozcieramy je dokładnie wewnątrz ryby. Resztę masła wkładamy w kieszonki za pomocą łyżeczki. Do środka wkładamy kilka gałązek natki pietruszki oraz kilka pomidorków koktajlowych.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rybę i pomidorki. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu rybę skropić cytryną 😋.

 

 

Przepis przygotowała:

 

Zuzanna Nowak