Słodkie śniadanie z naleśnikami – PRZEPIS
Składniki:
250 g mąki z orzechów tygrysich (https://kawkaje.com/strona-glowna/409–bezglutenowa-maka-z-orzechow-tygrysich.html)
250 ml mleczka kokosowego Real Thai (https://kawkaje.com/strona-glowna/669-mleczko-kokosowe-ekologiczne-bio-mleko-organiczne-250ml-.html)
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
4 jajka od szczęśliwej kurki
1 łyżeczka cynamonu (https://kawkaje.com/strona-glowna/559-bio-cynamon-cejlonski-180g-.html)
1 łyżeczka „cukru” fiołkowego – opcjonalnie (https://kawkaje.com/strona-glowna/600-fitcukier-fiolkowy-100g.html)
Olej kokosowy do smażenia (https://kawkaje.com/strona-glowna/275–bio-olej-kokosowy-na-zimno-tloczony-500-ml.html)
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cynamon, „cukier”), po czym dodajemy pozostałe składniki (jajka, mleczko kokosowe, roztopione masło klarowane). Całość dokładnie miksujemy.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z użyciem oleju kokosowego, po czym wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron do momentu przyrumienienia. Można przykryć pokrywką, co skróci czas smażenia.
Do naleśników polecamy sezonowe owoce takie jak borówki czy jagody.
Przepis zainspirowany: sohofood.pl