Słodkie śniadanie z naleśnikami – PRZEPIS

Składniki:
250 g mąki z orzechów tygrysich (https://kawkaje.com/strona-glowna/409–bezglutenowa-maka-z-orzechow-tygrysich.html)

250 ml mleczka kokosowego Real Thai (https://kawkaje.com/strona-glowna/669-mleczko-kokosowe-ekologiczne-bio-mleko-organiczne-250ml-.html)

1 łyżka roztopionego masła klarowanego

4 jajka od szczęśliwej kurki

1 łyżeczka cynamonu (https://kawkaje.com/strona-glowna/559-bio-cynamon-cejlonski-180g-.html)

1 łyżeczka „cukru” fiołkowego – opcjonalnie (https://kawkaje.com/strona-glowna/600-fitcukier-fiolkowy-100g.html)

Olej kokosowy do smażenia (https://kawkaje.com/strona-glowna/275–bio-olej-kokosowy-na-zimno-tloczony-500-ml.html)

Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cynamon, „cukier”), po czym dodajemy pozostałe składniki (jajka, mleczko kokosowe, roztopione masło klarowane). Całość dokładnie miksujemy.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z użyciem oleju kokosowego, po czym wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron do momentu przyrumienienia. Można przykryć pokrywką, co skróci czas smażenia.

Do naleśników polecamy sezonowe owoce takie jak borówki czy jagody.

Przepis zainspirowany: sohofood.pl