Sycący krem z dyni

 

Składniki:

 1 szt. Dyni hokkaido

1 szt. Cebuli

2 łyżki masła klarowanego

4 ząbki czosnku

5-6 szklanek bulionu „zupa mocy”

500 ml mleka kokosowego RealThai

łyżeczka kurkumy

 3 łyżeczki przyprawy curry

 łyżeczka papryki (może być ostra lub słodka)

łyżeczka rozmarynu

łyżeczka bazylii

łyżeczka imbiru

sól (do smaku)

pieprz (do smaku)

świeża bazylia lub pietruszka (opcjonalnie do przyozdobienia)

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni w opcji termoobiegu. Dynię obierz i pozbądź się wnętrza z pestkami. Tak przygotowaną pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki  ułóż na blaszce/naczyniu żaroodpornym.  Możesz użyć papieru do pieczenia. Dodaj masło klarowane oraz obraną i pokrojona cebulę. Dopraw solą oraz dodaj rozmaryn i bazylię. Dynię piecz 25 – 30 minut do miękkości. Czas pieczenia uzależniony jest m.in. od wielkości kawałków dyni.

Upieczoną dynię przekładamy do garnuszka, dodając do niej wywar z zupy mocy, sprasowany czosnek, kurkumę, curry, imbirem i paprykę. Całość blenduj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodaj mleko kokosowe i (jeśli to konieczne) dopraw solą i pieprzem.

 

 

Smacznego!