Sycący krem z dyni
Składniki:
1 szt. Dyni hokkaido
1 szt. Cebuli
2 łyżki masła klarowanego
4 ząbki czosnku
5-6 szklanek bulionu „zupa mocy”
500 ml mleka kokosowego RealThai
łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki przyprawy curry
łyżeczka papryki (może być ostra lub słodka)
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka bazylii
łyżeczka imbiru
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
świeża bazylia lub pietruszka (opcjonalnie do przyozdobienia)
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni w opcji termoobiegu. Dynię obierz i pozbądź się wnętrza z pestkami. Tak przygotowaną pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki ułóż na blaszce/naczyniu żaroodpornym. Możesz użyć papieru do pieczenia. Dodaj masło klarowane oraz obraną i pokrojona cebulę. Dopraw solą oraz dodaj rozmaryn i bazylię. Dynię piecz 25 – 30 minut do miękkości. Czas pieczenia uzależniony jest m.in. od wielkości kawałków dyni.
Upieczoną dynię przekładamy do garnuszka, dodając do niej wywar z zupy mocy, sprasowany czosnek, kurkumę, curry, imbirem i paprykę. Całość blenduj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodaj mleko kokosowe i (jeśli to konieczne) dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!