Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Składniki na dwie porcje:

Zielone szparagi 8 szt.
Jajka 2 szt.
Żółtko 2 szt.
Masło/ Masło klarowane 50g
Sok z cytryny/ ocet

Przygotowanie:

Sos:
Zaczynamy od najtrudniejszej części czyli sosu holenderskiego. Do miseczki wbijamy żółtka jaj, ważne aby żółtka były w temperaturze pokojowej. Trzepaczką do jajek ubijamy na puszysto żółtka, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło, powoli wlewamy do masy z żółtek, cały czas mieszając. Masło należy wlewać powoli, aby nie zrobiła się jajecznica. Masa powinna być jednolita i kremowa.


Szparagi:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Garnek do szparagów powinien być wąski i wysoki. Końcówki szparagów powinny wystawać poza poziom wody. Szparagi wkładamy do gotującej lekko posolonej wody i gotujemy od 5 do 10 minut.


Jajko w koszulce:
Jajko wbić do miseczki.
Wodę zagotować w garnku następnie dodać łyżkę octu. Zmniejszamy ogień. Mieszamy łyżka wodę tworząc wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy jajko od 2 do 3 minut.

Na talerz układamy szparagi kładziemy jajko w koszulce. Całość polewamy sosem.

 

Przepis przygotowała:

 

Zuzanna Nowak