Ciasto
- 1 jajko M/L od szczęśliwej kury
- 50 g erytrytolu/ksylitolu/cukru fiołkowego lub kwiatowo-ziołowego
- 190 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki z orzechów tygrysich
- 70 g mąki migdałowej
- 40 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g zimnego masła klarowanego
Nadzienie
- 600 g truskawek
- 15 g mąki migdałowej
- 3 łyżek erytrytolu/ksylitolu/cukru fiołkowego lub kwiatowo-ziołowego
Kruszonka
- 40 g erytrytolu/ksylitolu/cukru fiołkowego lub kwiatowo-ziołowego
- 40 g zimnego masła klarowanego
- 50 g mąki z orzechów tygrysich
- 20 g mąki kokosowej
Do ozdoby (opcjonalnie)
- Liście świeżej, ogrodowej mięty
- Masło kroimy na drobne kawałki, następnie wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i intensywnie mieszamy.
- Ciasto zgarniamy łopatką i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i po upływie czasu wkładamy ciasto.
- Samo ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni (grzanie góra dół).
- Owoce mieszamy z słodzidłem i mąką.
- Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
- Lekko podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, dodajemy truskawki oraz kruszonkę.
- Pieczemy około 40-45 minut, 180 stopnia grzanie góra dół. Upieczoną tartę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.