Ciasto

Nadzienie

  • 600 g truskawek
  • 15 g mąki migdałowej
  • 3 łyżek erytrytolu/ksylitolu/cukru fiołkowego lub kwiatowo-ziołowego

Kruszonka

Do ozdoby (opcjonalnie)

  • Liście świeżej, ogrodowej mięty

 

  1. Masło kroimy na drobne kawałki, następnie wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i intensywnie mieszamy.
  2. Ciasto zgarniamy łopatką i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i po upływie czasu wkładamy ciasto.
  4. Samo ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na  180 stopni (grzanie góra dół).
  5. Owoce mieszamy z słodzidłem i mąką.
  6. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość kruszonki.
  7. Lekko podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, dodajemy truskawki oraz kruszonkę.
  8. Pieczemy około 40-45 minut, 180 stopnia grzanie góra dół. Upieczoną tartę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, gdyż ciepła może się bardzo kruszyć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obraz autorstwa azerbaijan_stockers