Do dużego garnka wrzucamy kości wołowe szpikowe. Wielkie gnaty. Dobrze byłoby, żeby były przecięte, aby łatwiej szpik mógł przedostać się do wywaru.

Zalewamy kości po brzeg wodą i dobrze jest w tym momencie trochę dokwasić wodę, aby lepiej kości mogły się wytrawić. W celu zakwaszenia można dodać trochę octu jabłkowego czy cytryny. Ja używam octu.

Nie dodajemy w tym etapie ani soli ani innych przypraw. Na to przyjdzie czas.

Wywar ten powinien stać na małym ogniu przez minimum 24 godziny. Ja osobiście gotuje przez około 36 godzin. Według Medycyny Chińskiej im dłużej taki wywar postoi na gazie, tym silniej poprawia swoją energetykę i tym mocniej wpłynie na rozgrzanie nie tylko śledziony, ale co za tym idzie całego naszego organizmu.

Nie gotujemy wywaru tylko trzymamy na bardzo małym ogniu przez cały czas. To wystarczy.

Nie dodajemy żadnych przypraw podczas, za wyjątkiem octu na początek.

W między czasie dodajemy co jakiś czas świeżej wody, aby kości były cały czas zanurzone.

Po 36 godzinach kości można wyciągnąć, a wywar najlepiej przelać do jakiś mniejszych pojemników i zamrozić. Ewentualnie można przelać do słoików i zawekować. W zimie można trzymać go na balkonie.

 

Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy ulubione warzywa i przyprawy. Po około 30 minutach blendujemy bardzo dokładnie w celu uzyskania kremu warzywnego..

 

Zupa taka to bomba minerałowa. Szklanka kolagenu każdego dnia poprawi jakość każdej części Twojego ciała. Uszczelnia jelita, co jest podstawą leczenia chorób autoimmunizacyjnych czy nowotworowych. Rozgrzewa śledzionę, od której zaczyna się cały przepływ energetyczny w naszym ciele. Dodaje energii, mocy jak również zadba o to, abyś nie marzł w zimie jak większość społeczeństwa. Poprawia parametry morfologii itd.

Korzyści z picia takich wywarów są bezcenne.

Najlepiej kiedy taka zupa trafia do naszego ciała jako śniadanie i przed godziną 9.00 rano. Oczywiście można ją jeść i pić w ciągu dnia również, ale jeśli Twoje zdrowie nie jest w najlepszej kondycji godziny ranne będą potęgować działanie ZUPY MOCY.

Nazwa wywarów pochodzi z Medycy Chińskiej, a jak wiecie kilka tysięcy chińskich medyków i kilka tysięcy lat ich praktyki wskazuje, że wywary te są pierwszą i najlepszą formą uzyskania MOCY przez nasz organizm.

 

Przykłady warzywnych zup i kompozycji warzyw w kolejnych przepisach.