Spód – ciasto kruche:
- 2 żółtka
- 1 łyżka jogurtu kokosowego (można zastąpić 1 łyżką śmietany kokosowej)
- 50g masła klarowanego (temp. pokojowa)
- 20g oleju kokosowego (temp. pokojowa)
- 60g mąki kokosowej
- 30g mąki z orzechów tygrysich
- 20g erytrytolu/ksylitolu
Nadzienie:
- 350g rabarbaru
- 100g borówek
- 20g erytrytolu/ksylitolu
Beza:
- 2 szt. białka jaja
- szczypta soli kłodawskiej
- 40g erytrytolu/ksylitolu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć w jednolitą masę. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem i włożyć do rozgrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) piekarnika na 13 minut.
- Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki, dodać borówki, posłodzić i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć owoce i zapiekać 13 minut.
- Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo słodzik. Lśniącą masę wyłożyć na podpieczone owoce. Zapiekać ok 13 minut, aż się zarumieni.
Smacznego!
Opracowała: Alina Wieloch