Spód – ciasto kruche:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego (można zastąpić 1 łyżką śmietany kokosowej)
  • 50g masła klarowanego (temp. pokojowa)
  • 20g oleju kokosowego (temp. pokojowa)
  • 60g mąki kokosowej
  • 30g mąki z orzechów tygrysich
  • 20g erytrytolu/ksylitolu

Nadzienie:

  • 350g rabarbaru
  • 100g borówek
  • 20g erytrytolu/ksylitolu

Beza:

  • 2 szt. białka jaja
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 40g erytrytolu/ksylitolu

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć w jednolitą masę. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem i włożyć do rozgrzanego piekarnika (180°C, góra-dół) piekarnika na 13 minut.
  2. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki, dodać borówki, posłodzić i wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć owoce i zapiekać 13 minut.
  3. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo słodzik. Lśniącą masę wyłożyć na podpieczone owoce. Zapiekać ok 13 minut, aż się zarumieni.

 

Smacznego!

 

Opracowała: Alina Wieloch