Placuszki z cukinii

Składniki:
cukinia 1szt.
jajka 2szt.
maka kokosowa 1łyżka
czosnek
cebula 1szt.
masło klarowane
mleczko kokosowe/jogurt kokosowy
ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie:
PLACUSZKI:
Cukinię obieramy i wydrążamy pestki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię i cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Następnie wbijamy jajka, całość mieszamy. Do powstałej masy dodajemy łyżkę mąki kokosowej i ponownie mieszamy. Do masy można dodać ulubione zioła np. pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.

SOS CZOSNKOWY:
Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę Do miseczki dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy z czosnkiem. Ogórek obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w mała kosteczkę dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili.
Placuszki spożywamy w towarzystwie sosu.

 

Smacznego😋.

 

 

Przepis przygotowała:

 

Zuzanna Nowak