Placuszki z cukinii
Składniki:
![]() cukinia 1szt.
 cukinia 1szt.
![]() jajka 2szt.
 jajka 2szt.
![]() maka kokosowa 1łyżka
 maka kokosowa 1łyżka
![]() czosnek
 czosnek
![]() cebula 1szt.
 cebula 1szt.
![]() masło klarowane
 masło klarowane
![]() mleczko kokosowe/jogurt kokosowy
 mleczko kokosowe/jogurt kokosowy
![]() ulubione zioła i przyprawy
 ulubione zioła i przyprawy
Przygotowanie:
![]() PLACUSZKI:
 PLACUSZKI:
Cukinię obieramy i wydrążamy pestki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię i cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Następnie wbijamy jajka, całość mieszamy. Do powstałej masy dodajemy łyżkę mąki kokosowej i ponownie mieszamy. Do masy można dodać ulubione zioła np. pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
![]() SOS CZOSNKOWY:
 SOS CZOSNKOWY:
Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę Do miseczki dodajemy jogurt kokosowy i mieszamy z czosnkiem. Ogórek obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w mała kosteczkę dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili.
Placuszki spożywamy w towarzystwie sosu.
Smacznego😋.
Przepis przygotowała:

Zuzanna Nowak
![]()
