Składniki:

Mleczko kokosowe 400 ml (https://kawkaje.com/strona-glowna/671-mleczko-kokosowe-mleko-kokosowe-1l-real-thai.html)

Żelatyna 10 g

Ekologiczna pasta kokosowa 150 g

Czekolada gorzka min. 80% kakao 100 g

Migdały garść

Erytrytol/ksylitol/naturalny miód pszczeli/fit cukier (https://kawkaje.com/strona-glowna/671-mleczko-kokosowe-mleko-kokosowe-1l-real-thai.html) (opcjonalnie, ilość wedle uznania)

Olej kokosowy do wysmarowania foremki (https://kawkaje.com/strona-glowna/276-bio-olej-kokosowy-na-zimno-tloczony-250-ml.html)

 

Wykonanie:

[biała masa]

Do garnuszka wlewamy wymieszane uprzednio mleczko kokosowe, które następnie podgrzewamy. Gdy mleko zrobi się ciepłe dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodajemy migdały. Opcjonalnie dosładzamy.

[czekoladowa masa]

Oddzielnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz dodajemy pastę kokosową aż do połączenia składników.

 

 

Do wysmarowanej olejem kokosowym foremki wlewamy połowę mieszanki czekoladowej i wkładamy ją do lodówki do stwardnięcia.

Gdy czekolada stwardnieje wylewamy na nią przestudzoną masę białą i ponownie umieszczamy całość w lodówce.

Gdy kolejna warstwa stwardnieje zalewamy ją drugą częścią czekoladowej masy, po czym całość znów umieszczamy w lodówce.

 

Podajemy schłodzone.