Keto gołąbek w sam raz na raz.

 

Składniki:

 biała kapusta/włoska kapusta

200g kalafiora

400g mięsa

1 cebula średniej wielkości

 15g masła klarowanego/smalcu

400ml bulionu (bulion dobrze dopraw kminkiem, majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem)

 

Wykonanie:

  1. Sparzyć liście kapusty.
  2. Na tarce (grube oczka) zetrzeć kalafior.
  3. Podsmażyć na maśle klarowanym bądź smalcu cebulę.
  4. Mięso mielone włożyć do miski, wymieszać ze startym kalafiorem, cebulą i przyprawami (sól, pieprz)
  5. Na liść kapusty nałożyć mięso i zawinąć.
  6. Gotowe gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym kapustą, zalać bulionem, okryć liśćmi kapusty i zakryć pokrywą.
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C, funkcja góra-dół, po 40 minutach gołąbki są gotowe

 

Smacznego!

 

 

Opracowała: Alina Wieloch