Keto gołąbek w sam raz na raz.
Składniki:
biała kapusta/włoska kapusta
200g kalafiora
400g mięsa
1 cebula średniej wielkości
15g masła klarowanego/smalcu
400ml bulionu (bulion dobrze dopraw kminkiem, majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem)
Wykonanie:
- Sparzyć liście kapusty.
- Na tarce (grube oczka) zetrzeć kalafior.
- Podsmażyć na maśle klarowanym bądź smalcu cebulę.
- Mięso mielone włożyć do miski, wymieszać ze startym kalafiorem, cebulą i przyprawami (sól, pieprz)
- Na liść kapusty nałożyć mięso i zawinąć.
- Gotowe gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym kapustą, zalać bulionem, okryć liśćmi kapusty i zakryć pokrywą.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C, funkcja góra-dół, po 40 minutach gołąbki są gotowe
Smacznego!
Opracowała: Alina Wieloch