Przedstawiamy Wam przepis na dwukolorową babkę w wersji LCHF w opcji z polewa lub bez.
Składniki:
Ciasto:
3 średnie jajka od szczęśliwej kurki
40g mąki kokosowej
20g cukru fiołkowego
Pół łyżeczki sody
Łyżeczka soku z cytryny
90 ml oleju kokosowego
Tarta skórka z jednej pomarańczy
30-40ml ekologicznego mleka migdałowego
15g ekologicznego kakao
szczypta soli kłodawskiej lub super-soli
Polewa (opcjonalnie):
– łyżka masła
– łyżka kakao
– miód pszczeli
– wiórki kokosowe
Wykonanie:
Do miski wbijamy całe jajka, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, w między czasie dodając cukier fiołkowy. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy mąkę kokosową, sodę, łyżeczkę soku z cytryny oraz olej kokosowy (jeśli jest chłodno, olej będzie w formie zwartej, warto go uprzednio trochę podgrzać aby przeszedł w stan płynny). Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz mleko migdałowe. Ilość mleka proszę uzależnić od konsystencji ciasta – ma być lejące.
Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem. Do foremki wlewamy kolejno: naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.
Pieczemy 20-30 min (do tzw. Suchego patyczka), sprawdzając co jakiś czas wykałaczką.
Gdy ciasto przestygnie możemy przygotować polewę: do małego garnuszka dajemy masło i ustawiamy na bardzo małą moc grzania. Gdy masło się rozpuści, wyłączamy grzanie i dodajemy kakao oraz miód (ilość w zależności od upodobań). Energicznie mieszamy i od razu dekorujemy ciasto. Opcjonalnie posypujemy wiórkami.
Smacznego!