Przedstawiamy Wam przepis na dwukolorową babkę w wersji LCHF w opcji z polewa lub bez.

Składniki:

Ciasto:

3 średnie jajka od szczęśliwej kurki

40g mąki kokosowej

20g cukru fiołkowego

Pół łyżeczki sody

Łyżeczka soku z cytryny

90 ml oleju kokosowego

Tarta skórka z jednej pomarańczy

30-40ml ekologicznego mleka migdałowego

15g ekologicznego kakao

szczypta soli kłodawskiej lub super-soli

 

Polewa (opcjonalnie):

– łyżka masła

– łyżka kakao

– miód pszczeli

– wiórki kokosowe

 

Wykonanie:

Do miski wbijamy całe jajka, szczyptę soli  i dokładnie mieszamy, w między czasie dodając cukier fiołkowy. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy mąkę kokosową, sodę, łyżeczkę soku z cytryny oraz olej kokosowy (jeśli jest chłodno, olej będzie w formie zwartej, warto go uprzednio trochę podgrzać aby przeszedł w stan płynny). Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz mleko migdałowe. Ilość mleka proszę uzależnić od konsystencji ciasta – ma być lejące.

Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem. Do foremki wlewamy kolejno: naprzemiennie jasne i ciemne ciasto.

Pieczemy 20-30 min (do tzw. Suchego patyczka), sprawdzając co jakiś czas wykałaczką.

Gdy ciasto przestygnie możemy przygotować polewę: do małego garnuszka dajemy masło i ustawiamy na bardzo małą moc grzania. Gdy masło się rozpuści, wyłączamy grzanie i dodajemy kakao oraz miód (ilość w zależności od upodobań). Energicznie mieszamy i od razu dekorujemy ciasto. Opcjonalnie posypujemy wiórkami.

 

Smacznego!