Niskowęglowodanowe krokiety z kapustą i grzybami

 

Składniki:

na naleśniki (proporcje na 3 szt):

– 2 jajka

– 1 łyżeczka gęstej części mleczka kokosowego

– 2 łyżeczki rozpuszczonego masła klarowanego

 

 

na farsz (proporcje dowolne w zależności od ilości krokietów):

– kapusta kiszona

– suszone grzyby

– cebula

– majeranek

– liść laurowy

– ziele angielskie

– sól/ pieprz do smaku

 

 

na panierkę:

– mąka kokosowa

– babka jajowata w proporcji 1:2 w stosunku do mąki

– szczypta soli

– jajko do obtaczania

– masło klarowane do

 

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Składniki blendujemy ze sobą. Smażymy z dwóch stron delikatnie odwracając. Naleśniki nie przyklejają się do patelni

 

Farsz:

Kapustę dokładnie płuczemy, kroimy drobno. W garnku zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy Ok 40 min. Suszone grzyby najlepiej namoczyć wcześniej (przez noc). Wymoczone grzyby i cebulkę kroimy drobno i dusimy na maśle klarowanym. Do przecedzonej kapusty dodajemy grzyby z cebulką, doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem i wszystko mieszamy.

 

Krokiety:

Na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy. Obtaczamy w jajku i panierce, smażymy na maśle klarowanym. Smacznego.

 

 

Opracowała: Aleksandra Bała