Niskowęglowodanowe krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
na naleśniki (proporcje na 3 szt):
– 2 jajka
– 1 łyżeczka gęstej części mleczka kokosowego
– 2 łyżeczki rozpuszczonego masła klarowanego
na farsz (proporcje dowolne w zależności od ilości krokietów):
– kapusta kiszona
– suszone grzyby
– cebula
– majeranek
– liść laurowy
– ziele angielskie
– sól/ pieprz do smaku
na panierkę:
– mąka kokosowa
– babka jajowata w proporcji 1:2 w stosunku do mąki
– szczypta soli
– jajko do obtaczania
– masło klarowane do
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki blendujemy ze sobą. Smażymy z dwóch stron delikatnie odwracając. Naleśniki nie przyklejają się do patelni
Farsz:
Kapustę dokładnie płuczemy, kroimy drobno. W garnku zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy Ok 40 min. Suszone grzyby najlepiej namoczyć wcześniej (przez noc). Wymoczone grzyby i cebulkę kroimy drobno i dusimy na maśle klarowanym. Do przecedzonej kapusty dodajemy grzyby z cebulką, doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem i wszystko mieszamy.
Krokiety:
Na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy. Obtaczamy w jajku i panierce, smażymy na maśle klarowanym. Smacznego.
Opracowała: Aleksandra Bała