Paprykowe placuszki drobiowe (pieczone lub smażone):

✔️300g mięsa z szynki/kurczaka/indyka
✔️80g papryki bez skóry i pestek
✔️1 sztuka cebuli
✔️80g cukinii bez skóry i pestek
✔️3 jajka
✔️30g babki płesznik
✔️50g masła klarowanego
✔️Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny
➡Paprykę🌶 oraz cukinię🥒 obieramy ze skóry i pestek. Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody. Wszystkie składniki pokroić w bardzo drobną kostkę, łącznie z mięsem.
➡Mięso🍖 można ewentualnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki mieszamy razem.
➡Placuszki możesz usmażyć na części tłuszczu lub upiec w piekarniku w 180 °C przez ok 20 min.

 

 

 

 

Przepis przygotowała:

 

Agnieszka Kaszuba – Czana