Placuszki „wspomnienie lata”

 

Składniki na masę:

 2 jajka

250 ml mleka migdałowego lub kokosowego

350 g mąki z orzechów tygrysich

cynamon do smaku (ilość wedle uznania)

 

Do smażenia:

masło klarowane

 

Mus owocowy:

150 g mrożonych owoców jagodowych (jagody, jeżyny, truskawki…)

 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy mleko (do wyboru: migdałowe lub kokosowe – wedle upodobań) i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę z cynamonem. Aby całość dobrze się połączyła, używamy w tym celu miksera.

 

Na rozgrzaną patelnie dajemy masło klarowane. Gdy naczynie jest już odpowiednie podgrzane, a masło roztopione, wlewamy ostrożnie masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Jeśli jest taka potrzeba – dodajemy jeszcze masła.

 

Mąka z orzechów tygrysich ma słodkawy smak, zatem nie musimy dodawać już niczego słodzącego.

 

Przygotowanie musu:

Mrożone owoce rozgrzewamy na patelni od czasu do czasu mieszając. Aby zabezpieczyć się p0rzed przywieraniem dodajemy łyżeczkę masła klarowanego. Gdy z owoców zacznie robić się gęsty mus to oznacza, że można już dekorować nimi placuszki.

 

Smacznego!