Niskowęglowodanowa szarlotka żurawinowa
(Przepis na standardową formę do pieczenia na 24 kawałki ciasta)
Potrzebujemy:
1,5 kg jabłek pokrojonych w drobną kostkę;
1 cytryna ( skórka i sok);
80g świeżej żurawiny lub wiśni;
6 jajek;
Ziarna wanilii (do smaku);
Cynamon (do smaku);
100g Erytrytol;
220 g rozpuszczonego masła klarownego;
100 g mąki kokosowej do 15g węglowodanów/100g;
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
240 ml mleczka kokosowego;
Szczypta soli kłodawskiej;
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obrane i pokrojone w kostkę mieszamy z sokiem z cytryny i żurawiną/wiśniami. Jajka ubijamy na puszystą masę z erytrytolem i wanilią z cynamonem. Stopniowo, mieszając dodajemy mąkę kokosową, masło klarowane, sodę oczyszczoną oraz mleczko kokosowe. Ciasto w formie układamy naprzemiennie (ciasto, jabłka, ciasto, jabłka). Wedle uznania z góry można posypać ciasto cynamonem z wanilią. Piec ok 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka.
Smacznego!
Przepis przygotowała:
Agnieszka Kaszuba – Czana