Niskowęglowodanowa szarlotka żurawinowa

(Przepis na standardową formę do pieczenia na 24 kawałki ciasta)

 

Potrzebujemy:

1,5 kg jabłek pokrojonych w drobną kostkę;

1 cytryna ( skórka i sok);

80g świeżej żurawiny lub wiśni;

6 jajek;

Ziarna wanilii (do smaku);

Cynamon (do smaku);

100g Erytrytol;

220 g rozpuszczonego masła klarownego;

100 g mąki kokosowej do 15g węglowodanów/100g;

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;

240 ml mleczka kokosowego;

Szczypta soli kłodawskiej;

Przygotowanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obrane i pokrojone w kostkę mieszamy z sokiem z cytryny i żurawiną/wiśniami. Jajka ubijamy na puszystą masę z erytrytolem i wanilią z cynamonem. Stopniowo, mieszając dodajemy mąkę kokosową, masło klarowane, sodę oczyszczoną oraz mleczko kokosowe. Ciasto w formie układamy naprzemiennie (ciasto, jabłka, ciasto, jabłka). Wedle uznania z góry można posypać ciasto cynamonem z wanilią. Piec ok 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka.

Smacznego!

 

 

Przepis przygotowała:

 

Agnieszka Kaszuba – Czana